Revin la acest subiect tratat pe larg in tratatele tradiţionale! Este drept că tratatele tradiţionale nu sunt extrem de organizate cu privire la această topică şi etica este tratată în cadrul aceluiaşi tratat în capitole diferite!
Se spune că există trei stâlpi ai vieţii (de zi cu zi!): hrana, somnul şi controlul energiei creatoare.
आहारशयनाब्रह्मचर्यैर्युक्त्या प्रयोजितैः।
शरीरं धार्यते नित्यमागारमिव धारणैः॥५२॥
āhāraśayanābrahmacaryairyuktyā prayojitaiḥ
śarīraṁ dhāryate nityamāgāramiva dhāraṇaiḥ 52*
Aici textul este interpretat diferit de comentatori, mai ales în ceea ce priveşte cel de-al treilea stâlp. Se discută fie de „brahmacarya”, fie de „abrahmacarya”, adică de abstinenţă sau de activitate sexuală. Ţinând cont că ayurveda se adresează în special oamenilor obişnuiţi, nu cred că acolo textul se referă la abstinenţă, ci mai degrabă la realizarea judicioasă a activităţii sexuale.
Din punct de vedere medical, practic, întotdeauna este nevoie ca la un pacient să ne interesăm de toate aceste trei aspecte ale vieţii! Din punct de vedere etic, dacă despre hrană (digestie) şi somn e uşor să punem întrebări unui pacient, cât priveşte cel de-al treilea aspect ... e mai dificil uneori, mai ales că este interpretabil.
Am să extrag câteva recomadări din tratate, în zilele următoare!
*A.H. I.7.52
traducerea: Alimentele, somnul şi activitatea sexuală corect (judicios) folosite, susţin corpul precum stâlpii [care susţin] casa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu